Ervaring en ontwikkeling

Lies Muller heeft de nodige ervaring in de bouw van muziekinstrumenten. Ze heeft vele jaren les gegeven in haar Atelier voor Muziek en Ambacht, waar leerlingen onder haar begeleiding hun eigen snaarinstrumenten kwamen bouwen.

Handgesneden kinsteun op maat

afbeelding werd niet geladen

Ruw gesneden kinsteun
.

Alweer zes jaar geleden raakte Lies Muller betrokken bij een project van Crissman Taylor, die als Alexander-docent verbonden is aan het Utrechts Conservatorium. Zij was op zoek naar iemand die met de hand kinsteunen op maat kon snijden. “Violinist in balance” begeleidt mensen bij het vinden van de juiste speelhouding, waarbij de schouder- en kinsteun vaak blokkades bleken te veroorzaken.
Crissman en Lies begonnen samen aan sessies om een ruw gesneden houten kunsteun aan te passen aan de specifieke mogelijkheden en wensen van de speler.

Tijdens deze sessies kwamen patronen aan het licht, werd duidelijker wat precies de rol van de kinsteun moest zijn. Zo bleken sommigen juist geholpen met een van boven vlakke steun, zonder het richeltje dat elke kinsteun in de handel onvermijdelijk had. Er werd veel kennis opgedaan.

Maar met regelmaat bleek dit proces van uitproberen en in meerdere sessies fijnslijpen van zowel houding van de speler als de kinsteun toch ook nadelen te kennen. Dat wil zeggen, ergens wat wegsnijden was geen probleem. Als er echter juist wat materiaal bij zou moeten was Leiden in last…

Moderne techniek

Allereerste geprinte kinsteunen ooit (2014)

Allereerste geprinte kinsteunen ooit
(2014)
.
.
.

Dat leidde ertoe dat de 3D printer in beeld kwam. De kinsteunen werden ontworpen op de computer en vervolgens op de 3D printer gerealiseerd. Een stukje erbij was geen probleem meer, dat werd geregeld in de 3D-tekening waarna de kinsteun opnieuw werd geprint. Bovendien konden de proefmodellen dankzij wijd geplaatste pootjes makkelijk van positie veranderen. Velen waren tevreden met deze plastic kinsteunen, die zelfs in kleur konden worden uitgevoerd.
En voor wie wilde was het mogelijk het plastic exemplaar te gebruiken als model, om de uiteindelijke kinsteun alsnog met de hand in hout te snijden. Maar dat was tijdrovend en dus kostbaar.

Voor die laatste stap is er nu ook een oplossing . Een computer-gestuurde frees kan exact hetzelfde ontwerp dat voor de 3D printer wordt gebruikt ook uit hout frezen. En daarmee is het proces compleet. Ontwerpen op de computer, proefmodellen op de 3D printer en de uiteindelijke houten kinsteun met de CNC-freesmachine. Waarna die houten kinsteun nog wel met de hand keurig wordt afgewerkt.    Kortom: kinsteun op maat!

Reageren is niet mogelijk